Over Ons

Als we Elbenwald in vijf woorden zouden moeten beschrijven, zouden dat "enthousiast", "gedurfd", "brutaal" en "banaan" zijn. Wacht, dat waren slechts vier woorden! We hadden moeten nadenken voordat we op de toetsen rammen…

Omdat we fans zijn

Hoe dan ook: we doen al die dingen die jij ook doet: 's nachts opstaan om de nieuwste aflevering van onze favoriete serie te kijken, jaren vooruit speculeren over wat er zal gebeuren in de over-over-de-volgende Marvel-film, het Hogwarts-curriculum samen met het veiligheidsconcept in vraag stellen, volledige gesprekken voeren alleen met filmquotes, nog één rondje gamen en onze planken vullen met coole spullen.

Omdat we fans zijn, verkopen we merchandise die we zelf geweldig vinden; een behoorlijk deel ervan produceren we zelfs zelf! En zodat je niet alleen maar al die spullen bewondert op het verlichte scherm van jouw keuze, hebben we meer dan 30 winkels in Duitsland, Oostenrijk en nu zelfs in Nederland, waar je jouw favoriete merchandise in het echt kunt bekijken.

Cool spul. Online winkel. Fysieke winkels. Wat ontbreekt er eigenlijk? Eigenlijk ontbreekt er niets! Sinds 2018 organiseren we elk jaar het Elbenwald Festival, het coolste zomerfeest - met bands, sterren, auteurs, live filmorkesten, workshops en duizend andere dingen. Je mag hier gerust een nauwere blik op werpen.

timeline css

Dit is wat we doen

 • Ons assortiment met liefde samenstellen
 • Te veel series en films kijken
 • Plezier hebben tijdens het werken
 • Feedback serieus nemen
 • Fantheorieën bedenken
 • Zelfs de meest bizarre prestatie behalen in ons favoriete spel
 • Bonusmateriaal op Blu-rays bekijken (inclusief commentaartracks!)
 • Bordspel miniaturen schilderen

Dit is wat we niet doen

 • Opgeven
 • De meningen van anderen negeren
 • In hiërarchieën denken
 • T-shirts strijken
 • Ezelsoren beschouwen als geschikte boekenleggers
 • Mensen voor de gek houden
 • Walkthroughs gebruiken
 • De bioscoop verlaten wanneer de aftiteling begint

Elbenwald in de loop der tijd

Nog steeds hier? Wie leest er eigenlijk de "Over ons"-pagina van een online winkel helemaal tot het einde? Hopend op een leuke grap aan het einde? Heb je gewoon te veel tijd of belangrijkere dingen te doen, maar neig je naar uitstelgedrag? Of wil je eigenlijk meer weten over Elbenwald?

De epische Elbenwald reis door de tijd

Kies uw tijdmachine

DeLorean

Tardis

Ergens in 1999

Het studentenappartement waar het allemaal begon

Drie Mannen Hoog

De drie toekomstige ex-studenten Alex, Dirk en Jens beginnen een avontuur, net zoals Bilbo dat ooit deed! Ja, het is overdreven, maar de eerste slide (wie noemt dat vandaag de dag nog een slide?) moet spannend zijn. Hoe dan ook, Dirk had voor de lol wat geknutseld aan software voor onlinewinkels, dus besluiten ze dat te doen. Maar wat moeten ze verkopen? Sokken? Douchegordijnen? Schorten?* Nee! Omdat de drie totale Lord of the Rings-nerds zijn en er in Duitsland geen coole merchandise voor is, kiezen ze daarvoor. Wordt er trouwens ook niet een film over gemaakt?

*Overigens, dat kun je allemaal vinden bij Elbenwald...

15 november 2000

De eerste Elbenwald-website, 2000

We gaan op een avontuur!

De Elbenwald-website wordt gelanceerd. Met zijn pure Lord of the Rings onlinewinkel behalen de drie tegen het einde van december een verbazingwekkende omzet van maar liefst 800 mark! Dat is nog eens een baanbrekend succes...

10 december 2001

Appartement als opslag, 2001

Filmgeschiedenis #1

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring viert zijn wereldpremière en wordt de op een na meest succesvolle film van het jaar – en een katalysator voor Elbenwald. Plotseling wordt de winkel overspoeld, aan het eind van de maand is de omzet plotseling 625 keer hoger dan het voorgaande jaar! En omdat de dozen in het studentenhuis zich al snel opstapelen tot aan het plafond, en de drie langzaam vrezen dat ze de badkamer niet meer kunnen gebruiken, huren ze een klein appartement.

2004

Jens en Dirk voor een kartonnen figuur van Harry Potter, 2004

Wij zweren plechtig dat we niet deugnieten zijn

Dus, The Fellowship was de op een na meest succesvolle film van het jaar 2001. De meest succesvolle film (dat is geen woord) was echter Harry Potter en de Steen der Wijzen. Dat valt ook Alex en Co. op, dus besluiten ze zich niet langer te beperken tot Midden-aarde. De opname van Harry Potter bij de nieuwe thema's was mogelijk de belangrijkste zakelijke beslissing in hun carrière.

29 februari 2004

Screenshot: Vanity Fair '11 Oscars to Rule Them All' Afbeelding © Vanity Fair

Filmgeschiedenis #2

The Lord of the Rings: The Return of the King schrijft filmgeschiedenis en wordt bekroond met elf Oscars. Het epische slot van Peter Jackson won in alle genomineerde categorieën. Tot op de dag van vandaag heeft de film het record voor de meeste Academy Awards (samen met Titanic en Ben-Hur), en het was de eerste fantasyfilm die de prijs voor Beste Film won.

11 februari 2005

World of Warcraft-hoes, © Blizzard Entertainment

De grote afleiding

World of Warcraft wordt gelanceerd in Europa. Alex, Jens en Dirk zijn enthousiast! Het zou echter bijna een jaar duren voordat Dirk het maximale niveau bereikt. Ja, destijds duurde alles veel langer. Niet zoals de afgezwakte uitbreidingen die we vandaag kennen. Je moest echt tijd investeren voor het behalen van niveaus, het verkrijgen van mounts, enzovoort!

15 juni 2006

Elbenwald Spektakel 2006

Elbenwald IRL (OF: Het Elbenwald Spektakel)

Het eerste van vijf Elbenwald Spektakels gaat van start! In het eerste jaar verzamelden 210 fantasy-liefhebbers zich voor een wild weekend op Burg Bilstein. Het omvatte tal van cosplay en zelfs een door Alex ontwikkelde variant van echt Quidditch, dat niet erg verschilde van de latere "echte" sport.

8 oktober 2006

Duitse Fantastiek Prijs 2006: Elbenwald.de website

Duitse Fantastiek Prijs

De Duitse Fantastiek Prijs wordt uitgereikt op de Buchmesse-Con. Om een of andere reden wordt Elbenwald uitgeroepen tot beste website! De andere genomineerden, Fantasyguide.de, Gabriel-Burns.de, Maddrax.de, en zelfs Stephen-King.de, zijn sprakeloos. (Naar alle waarschijnlijkheid.)

24 maart 2007

Screenshot van de video The Mysterious Ticking Noise

Wat is dat mysterieuze tikgeluid?

De video The Mysterious Ticking Noise wordt uitgebracht op YouTube. We hebben deze sindsdien ongeveer twaalfduizend keer bekeken. Net weer gekeken. En jij kijkt er nu ook naar, toch?

2007

Alex, Dirk, Jens (van links naar rechts)

Er was nog iets...

De drie realiseren zich dat ze nog steeds zijn ingeschreven aan de universiteit. En dat veranderen ze.

november 2007

Elbenwald Catalogus Winter 2007/2008

De niet-officiële kerstnotitie

Herinner je je nog de enorme Otto-catalogus die, vanwege zijn gewicht, een plaats had kunnen verdienen als moordwapen in een Cluedo-spel? Nou, in november 2007 bracht Elbenwald zijn eerste grote uitgebreide catalogus uit (kleinere "magalogs" bestonden eerder). Hij was niet helemaal zo zwaar, maar gedurende ongeveer 15 jaar werd het de niet-officiële verlanglijst voor verjaardagen en kerstfeesten van generaties enthousiaste nerds.

20 mei 2009

De eerste Elbenwald Facebookpost

Prettige Hemelvaart

Elbenwald plaatst zijn eerste bericht op Facebook. Achteraf bleek het niet de moeite waard om te laten zien, vooral omdat de auteur van deze regels een volkomen ongepaste hoeveelheid moeite deed om het bericht op te sporen. Alleen maar om vervolgens te realiseren dat het gewoon alle lezers (er waren er niet veel) een prettige feestdag (Hemelvaart) wenste. Vijf vind-ik-leuks en één opmerking ("Dank je, jij ook") zeggen alles over dit teleurstellende stukje geschiedenis.

september 2010

De eerste Elbenwald-winkel - Alexa Berlin

De eerste Elbenwald-winkel

Elbenwald opent zijn eerste winkel in de Alexa in Berlijn. Eindelijk konden de nerds van de hoofdstad de bestsellers van de online winkel eens echt bekijken. Het idee van een fysieke winkel was in eerste instantie een gok. Niemand had gedacht dat we uiteindelijk zouden praten over meer dan 30 winkels in binnen- en buitenland.

17 april 2011

Game of Thrones - ijzeren Troon boekensteun

Het spel der Tronen begint

Een onopvallende fantasyserie, die later datzelfde jaar een belangrijke rol zou spelen bij Elbenwald, wordt voor het eerst uitgezonden op HBO: Game of Thrones. Leuk, hoewel we de serie de schuld geven van de noodzaak om vandaag de dag voor elk klein beetje informatie een spoilerwaarschuwing te plaatsen. (Aan het einde wordt de IJzeren Troon vernietigd. Sorry. Niet sorry.)

30 oktober 2012

George Lucas, Foto: Nicolas Genin, Flickr, CC-BY-SA-2.0 Foto: Nicolas Genin, Flickr, CC-BY-SA-2.0

Filmgeschiedenis #3

Fans over de hele wereld voelen een verstoring in de Force. Disney koopt Lucasfilm samen met de rechten op Star Wars voor 4 miljard dollar. We voelen de gevolgen hiervan nog steeds.

11 november 2014

Youtube Screenshot Tovertoverstok Giveaway

Een Mega Actie...

Elbenwald geeft alle toverstokken van Harry Potter weg op YouTube. Makers en deelnemers zijn enthousiast.

16 december 2014

Youtube Screenshot Toverstok Giveaway Winnaar

... gaat mis

Elbenwald maakt zichzelf compleet belachelijk door de winnaar van de toverstokken op YouTube publiekelijk bekend te maken en te vragen om contact op te nemen. Maar zoals we nu zouden noemen "voorspelbaar", melden zich veel mensen als winnaar. Dom. Het duurde meer dan een week om de juiste winnaar te achterhalen...

7 april 2015

Eerste Instagram-post van Elbenwald

Lang leve Zijne Majesteit Joffrey

Elbenwald publiceert zijn eerste Instagram-post. Met een paar Funkos. Niet zo belangrijk. Maar hé, Zijne Majesteit Joffrey van Huizen Baratheon en Lannister, de Eerste van Zijn Naam, Koning van de Andalen en de Eerste Mensen, Heer van de Zeven Koninkrijken en Beschermer van het Rijk staat in de schijnwerpers.

13 juli 2015

Zukunftspreis Brandenburg 2015

Zukunftspreis Brandenburg

Elbenwald wordt bekroond met de Zukunftspreis Brandenburg (Toekomstprijd Brandenburg). Als onderdeel van de prijs hebben ze onder andere een promotiefilm ontvangen. We hebben deze onlangs gecontroleerd (november 2023) en ontdekt dat deze een indrukwekkende 424 weergaven, drie likes en precies één reactie heeft. Tja. (De onderscheiding is nog steeds geweldig, vooral omdat de plaquette er mooi uitziet.)

19 september 2015

Elbenwald-winkel Wenen

Over de grenzen heen

Elbenwald opent zijn eerste winkel in het buitenland. Nou ja, in het "kleine" buitenland. Meer specifiek, in Oostenrijk. Nog preciezer, in het Donauzentrum in Wenen. Elbenwald-openingen zijn altijd geweldig (wat waarschijnlijk vooral te danken is aan de 40% openingskorting voor verklede aanwezigen). Maar wat er in Wenen gebeurde was buiten onze wildste dromen.

6 november 2015

100.000 Fans op Facebook

Voorbeeldige Winnaars

Het vieren van onze 100.000ste fan op Facebook was zo'n vreugde dat we besloten om een bon van €500 te verloten. Echter, de winnaar wilde dat niet en schonk liever alles aan de patiënten op de kinderafdeling van het Charité-ziekenhuis. Dus zijn we samen met de winnaar daarheen gegaan en hebben we kindvriendelijke merchandise ter waarde van €1.000 uitgedeeld. Het was prachtig!

Mei 2016

Screenshot Duitse Quadballbond: Hoofdsponsor Elbenwald

Duits nationaal Quidditchteam

Elbenwald wordt de hoofdsponsor van het Duitse nationale Quidditchteam (nu Duitse Quadballbond). In hetzelfde jaar vindt het wereldkampioenschap Quidditch voor het eerst plaats in Duitsland en tot verrassing van velen verslaan de Australiërs de grote favoriet, de Verenigde Staten, in een spannende finale.

22 maart 2017

Harry Potter-bordspel van Elbenwald, niet uitgebracht

Het was niet de bedoeling

Elbenwald begint met de ontwikkeling van een fantastisch Harry Potter-bordspel dat er zo prachtig ontworpen uitziet, boordevol verwijzingen (vooral de "Oliver Wood" gebeurteniskaart) en ontzettend leuk is. Helaas zal het product nooit op de markt komen.

26 juni 2017

Facebook Screenshot: Harry Potter Live-voordracht in de winkel in Cottbus

Lezen zonder toestemming

Ter gelegenheid van de 20e verjaardag van Harry Potter en de Steen der Wijzen organiseert Elbenwald een grote live-voordracht in de Elbenwald-winkel in Cottbus en zendt dit online uit zonder toestemming. De juridische afdelingen van verschillende bedrijven zijn verbijsterd.

21 februari 2018

Facebook Screenshot: Aankondiging van het eerste Elbenwald Festival

Het Elbenwald Festival

Elbenwald kondigt het eerste Elbenwald Festival aan, de quasi-opvolger van het Elbenwald Spektakel! Enkele hoogtepunten van de line-up: Tom Felton (Draco Malfoy uit Harry Potter), Jamie Campbell Bower (Stranger Things), Evanna Lynch (Luna Lovegood uit Harry Potter), Coldmirror, Dr. Mark Benecke, Wolfgang Hohlbein, David Nathan en nog veel meer!

4 augustus 2018

Mannheim24.de Screenshot: Opening Elbenwald Store Mannheim

Chaos in Mannheim

Elbenwald zorgt voor chaotische toestanden in Mannheim. Voor de opening van de nieuwste winkel komen zoveel fans opdagen dat de politie moet ingrijpen en zelfs de tram moet omleiden. Geweldig!

5 november 2018

www.thebestsocial.media Screenshot: Algemene voorwaarden die je echt zou moeten lezen

Wees een goed persoon

De pagina The Best Social Media toont goede smaak en prijst onze algemene voorwaarden.

22 april 2019

Poster: Avengers Endgame, Afbeelding © Marvel Studios/Disney Afbeelding © Marvel Studios/Disney

Filmgeschiedenis #4

Avengers: Endgame viert zijn wereldpremière in Los Angeles. Nog steeds een van de beste filmervaringen die we ooit hebben gehad.

2020

Facebook Screenshot: Heropening van winkels tijdens de pandemie

Het is zoals in de grote verhalen

2020 is een jaar waarin onze Dreuzelwereld echt wat magie had kunnen gebruiken. Maar in plaats van vreugde te brengen met een zwaai van een toverstok, moest ons personeel hun toverstokken en lightsabers inruilen voor maskers en desinfectiemiddelen om de pandemie het hoofd te bieden.

"Het is zoals in de grote verhalen, meneer Frodo, die er echt toe deden. Ze waren vol duisternis en gevaar. En soms wilde je het einde niet eens weten, want hoe kan het verhaal goed zijn met zoveel slechts dat gebeurt? Hoe zou de wereld ooit weer kunnen worden zoals voorheen na al die verschrikkelijke dingen? Maar uiteindelijk is het slechts een voorbijgaande schaduw. Zelfs duisternis moet wijken."

Bedankt, Sam, voor die opbeurende woorden. Maar het allerbelangrijkste, we bedanken al ons personeel en de fans daarbuiten! Dankzij de sterke gemeenschap en de gedeelde liefde voor fantastische werelden zijn we ook door deze donkere tijd gekomen.

1 september 2022

The Lord of the Rings: The Rings of Power. Afbeelding © Amazon Studios Afbeelding © Amazon Studios

De Ringen van de Macht

De vermoedelijk duurste televisieproductie aller tijden begint - The Lord of the Rings: The Rings of Power. Of het nu geweldig is of niet, kan nog niet definitief worden beoordeeld, maar één ding is zeker, het ziet er prachtig uit.

29 juli 2023

Elbenwald Winkelopening Amsterdam

Elbenwald wordt internationaal

Elbenwald opent zijn eerste winkel in Nederland, specifiek in Amsterdam! Drie maanden later wordt de volledige Elbenwald-website meertalig. Naast Duits ondersteunt het nu Engels, Frans en Nederlands.

to be continued

Marty McFly zet zijn zonnebril af en zegt 'Whoa'
De Tiende Doctor neemt de 3D-bril af en kijkt verbaasd

timeline js

lightbox js

WhatsApp Chat starten